In een huishouden staan tegenwoordig ontzettend veel apparaten die elektriciteit slurpen alsof het water is. Het is natuurlijk fantastisch dat dat allemaal mogelijk is, maar het brengt ook nadelen met zich mee. De donkere kant van dit verhaal zien we namelijk in het milieu, en natuurlijk in de portefeuille. Vooral het laatste lijken we dan toch wel vervelend te vinden. Wat je motief ook is, energiezuinig omgaan met je wasmachine is voor iedereen leuk. Maar hoe doe je dat nou?

Capaciteit

Allereerst is het slim om goed te kijken hoeveel vuile was je hebt voordat je begint met wassen. Er zijn veel mensen die voor een paar t-shirts of broeken al een hele was gaan draaien. Dat is ontzettend zonde van het water! Je kan ook wachten tot je zoveel vuile was hebt dat je de hele wastrommel kunt vullen. Dit scheelt al gauw zo’n 100 wasjes per jaar.

Energielabel

Daarnaast zijn wasmachines tegenwoordig ook voorzien van een energielabel. Dit kan je gebruiken om in te schatten hoe energiezuinig het apparaat dat je op het oog hebt is, voordat je het gaat kopen. Vergelijk deze wasmachines goed met elkaar. Bespreek dit ook even met de verkoper, hoogstwaarschijnlijk kan hij je nog wat aanvullende informatie verschaffen omtrent dit onderwerp.

Koud wassen

Vaak is het helemaal niet nodig om op een hete temperatuur te wassen. Sterker nog, je hoort steeds vaker mensen klagen dat hun kleding krimpt. Nu kan dit komen omdat zij zelf zijn gegroeid, maar het heeft vaak ook te maken met de manier van wassen. Wanneer je de temperatuur van de wasmachine te warm zetten bij het instellen van de was kan het zijn dat je kleding hiervan gaat krimpen. En dat is wel heel erg zonde, als je net een nieuwe broek hebt!